Program
4. November 2025, 09.00-16.30
08:30–09:00: Registrering og kaffe
09:00–09:15: Velkommen og offisiell åpning

09.15-11.30: Status 2025 – krise eller kontroll?
I denne første delen setter vi søkelyset på matsikkerheten i et bredt perspektiv: Har vi egentlig kontroll på vår egen matforsyning – eller er vi mer sårbare enn vi liker å tro?
Temaene spenner fra lønnsomheten i matproduksjon, via dagligvarekjedenes makt og logistikkens utfordringer, til hvordan forsvar og beredskap henger sammen med maten vi har på bordet. Vi ser nærmere på de naturgitte forutsetningene vi har i nord og spør hvordan disse kan forvaltes bedre for å sikre både lokal verdiskaping og nasjonal matsikkerhet.
Bolken vil også berøre sentrale spørsmål knyttet til politikk, EU og markedsregulering, og vi stiller spørsmålet: Er dagens matsystemer tilpasset framtidas matsikkerhet?
Kort sagt: Fesk og potedes møter globalisering, forsvar og politikk – og vi leter etter svar på hvordan Norge, nord og LoVe kan stå sterkere i møte med framtidige kriser.
Arne Bardalen, NIBIO
Bent Dreyer, forskningssjef i Nofima
Ola Hedstein, RethinkFood
Anders Nordstad, siviløkonom og matblogger
12.00-14.00: Mat på bordet, i både storm og stilla!
Etter å ha diskutert utfordringsbildet, retter vi blikket mot mulige løsninger og eksempler til inspirasjon. Hvordan kan vi styrke matsikkerheten gjennom samarbeid, innovasjon og bedre utnyttelse av ressursene vi allerede har?
Gjennom presentasjoner og samtaler får vi høre om erfaringer og initiativ som peker fremover:
Bedriftsnettverket LoVe Food vil dele sine erfaringer og inviterer til samtale om lokale utfordringer og muligheter – med smaksprøver som del av opplevelsen.
- Satsningen "Kortreist Mat i Osloregionen" arbeider med forutsetningene for å lykkes med økt andel regional mat i offentlige kjøkken. Fokus på hele verdikjeden og langsiktig tenking.
- Luftforsvarets prosjekt "Bærekraft og beredskap" arbeider med mulighetsrommet til forsvaret når det kommer til lokale innkjøp og hvordan lokale matsystemer vil styrke beredskapen.
- Fra fjord til fjøs – strategisk kommunikasjon om norsk matsikkerhet handler om hvordan vi sammen kan løfte fortellingene om norsk matproduksjon, fra fjord til fjøs, slik at matens rolle i beredskapen når fram til beslutningstakere, presse og folk flest.
I denne delen av konferansen ser vi på tiltak som setter oss i stand til å gå fra ord til handling. Fra sårbarhet til mulighet – og om å hente fram de beste løsningene vi kan bygge videre på for å trygge framtidens matforsyning.
14.30-16.30: Klar, ferdig, matberedskap!
Hvordan omsetter vi ambisjoner til ansvar – og ansvar til handling?
I denne bolken retter vi blikket mot forvaltning og samfunnsaktører med nøkkelroller i matsikkerheten. Hva gjøres lokalt og regionalt for å styrke matberedskapen – og hva gjenstår?
Gjennom innlegg og paneldebatt utfordres deltakerne til å tydeliggjøre både hvem som har ansvar, hvordan vi samarbeider, og hva som faktisk må gjøres – nå.
Festmiddag på Hattvika Lodge
19.00: 5 kokker og en reinsdyrgjeter forteller den utrolige historien om hva nord virkelig kan levere!
5 av våre kjøkkensjefer og restaurantører lager en fest av en kveld for oss
Maret Ravdna Buljo v/Boazovàzzi, Lødingen
Siv-Hilde Lillehaug v/Restaurant Lofotmat, Henningsvær
Ringo Haupt v/Ekspedisjonen, Nyksund
Halvar Ellingsen v/Kvitnes Gård, Kvitnes
Simon Liestøl Idsø v/FANGST, Ballstad
Elijah Holland, Holmen Lofoten, Sørvågen








